Huizen langs de Voorste weg (nu Hoofdstraat)
De weg die nu de Hoofdstraat heet, werd vroeger de Voorste weg genoemd. De Achterste weg was de oorspronkelijke ‘Hoofdstraat’ van Roderwolde en werd ook wel de heerweg genoemd. Op het kruispunt aangekomen, konden de reizigers rechtsaf naar de St. Jacobskerk afslaan of linksaf naar de twee herbergen van Roderwolde: links op de hoek het Blauwe Paard, rechts het Rode Hert. Vandaar voerde de reis verder door de Kleibosch in Foxwolde naar Roden. De weg voor molen Woldzigt werd pas eind 19e eeuw aangelegd. De eerste bebouwing langs de Voorste weg dateert uit de 17e eeuw. Geen van de hier getoonde huizen staat er nog in de oorspronkelijke vorm.

Leden van de familie Lute Hoff voor cafe Het Rode Hert in de jaren twintig van de 20e eeuw. (Archief K.A. Hagenouw)

Romantisch tafereel voor de Jacobskerk aan de Voorste weg. Op deze aquarel uit de 19e eeuw staan links de pastorie en de herberg het Blauwe Paard. (omslag van Op de Roderwolder Helikon door Prof. H.J. Prakke)

Ansichtkaart met de oude pastorie, die in 1831 tegelijk met de nieuwe Jacobskerk werd gebouwd.

Herberg Het Blauwe Paard. Van links naar rechts: Tante Mina, dochter van Frederikus Sunderman (de bakker), Pieterdina Noordhof, tweede vrouw van Frederikus Sunderman, oom Jan Sunderman, Willem Sunderman. (foto fam. Smid)

De boerderij van E.F. Aukema, één van de oprichters van molen Woldzigt, nu Hoofdstraat 38. (foto Beeldbank Drents Archief)

De oude bakkerij van Sunderman in 1929. (foto fam. Smid)

Deze foto is genomen in de Hoofdstraat met het gezicht naar het zuiden. (foto Beeldbank Drents Archief)

De smederij van Palthe. (Archief K.A. Hagenouw)

Roelof Tuinman, de timmerman, woonde naast de smederij van Palthe aan de Voorste weg. (Archief K.A. Hagenouw)

De Hoofdstraat van Roderwolde anno 2004. (foto J. Mollema)
Terug naar boven